nl
fr
Andere informatie en diensten van de overheid : www.belgium.be

De Belgische site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering

Klimaatgovernance

Klimaatverandering heeft een impact op tal van beleidsdomeinen, met tal van implicaties op een groot aantal actoren in verschillende beleidsniveaus die betrokken zijn bij de opvolging van de uitvoering en versterking van het federale klimaatbeleid. Het gaat onder meer om energie, fiscaliteit, financiën, leefmilieu, circulaire economie, transport, mobiliteit, overheidsgebouwen, ontwikkelingssamenwerking, gezondheid en sociaal beleid.

Dit transversale karakter van het klimaatbeleid maakt het ook een bestuurlijke uitdaging: hoe kun je de sturing en aanpak van het klimaatbeleid zo organiseren dat elk segment van de samenleving, elke overheidsinstantie, elke minister, elk departement bijdraagt aan de klimaattransitie? Hoe kun je de maatregelen beter monitoren, evalueren en versterken?

Deze organisatie van het klimaatbeleid noemen we de klimaatgovernance. Het is gericht op het coördineren van klimaatgerelateerde acties in verschillende sectoren en op verschillende besluitvormingsniveaus. Klimaatgovernance streeft naar het instellen van mechanismen voor het evalueren en monitoren van de uitvoering van beleid en maatregelen, om deze te verfijnen en te versterken en tegelijkertijd transparantie en effectiviteit van het beleid te garanderen.

Wettelijk kader 

Eind 2023 werd een federale wet over de organisatie van het federale klimaatbeleid door het federale parlement aangenomen. Deze wet van 15 januari 2024 vormt een belangrijke doorbraak om volgende redenen:

Historiek en verwezenlijkingen

De periode 2013-2020

Geschatte 'niet-ETS'-emissiereducties van federale beleidslijnen en maatregelen (2013-2020)

Geschatte 'niet-ETS'-emissiereducties van federale beleidslijnen en maatregelen (2013-2020) – Bijwerking 2021

De periode 2008-2012

Evaluatie voor 2008-2012

Impactanalyses