Het federaal klimaatbeleid hoopt in het bijzonder de Belgische doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen te verwezenlijken. Die doelstellingen vloeien voort uit onze internationale (de Overeenkomst van Parijs) en Europese verbintenissen (het klimaat- en energiepakket 2020 en het klimaat- en energiekader 2030).
De belangrijkste uitstootverlagende maatregelen die op federaal niveau genomen zijn, hebben betrekking op de fiscaliteit, de energie en het transport. Zij maken deel uit van het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat het beleid en de maatregelen van de federale overheid en de gewesten bevat.
Institutionele en privé-investeerders worden sinds 2018 aangemoedigd om te investeren in Belgische groene overheidsobligaties (Green OLO's), waarvan de opbrengst gaat naar overheidsinvesteringen in 5 prioritaire sectoren.
De federale overheid voert ook acties voor de aanpassing (adaptatie) aan de klimaatverandering, die de nefaste gevolgen van de klimaatverandering moeten beperken en zoveel mogelijk voordelen moeten opleveren. Zij passen in het kader van de “Nationale Adaptatiestrategie” en hebben geleid tot de goedkeuring van een federale bijdrage tot een Nationaal Klimaatadaptatieplan in oktober 2016.
Het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden kan steunen op het federale initiatief ter ondersteuning van de uitvoering van nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) en een aantal concrete projecten in geselecteerde (hoofdzakelijk Afrikaanse) landen.
In de periode 2008-2012 (de 1ste verbintenisperiode van het Protocol van Kyoto) heeft de federale overheid zich tenslotte ook geëngageerd om emissierechten aan te kopen in buitenlandse projecten die een uitstootverlaging realiseren.
De federale regering heeft in 2013 bovendien langetermijndoelstellingen voor het klimaatbeleid vastgelegd, in het kader van haar “strategische visie op lange termijn inzake duurzame ontwikkeling”. Deze visie pleit voor de overgang naar een koolstofneutrale samenleving, met als doel de globale opwarming op lange termijn te beperken tot 1,5 à 2°C.
De regering heeft in februari 2020 in het kader van het Overlegcomité ook de "Langetermijnstrategie voor de vermindering van de Belgische broeikasgasemissies" goedgekeurd en heeft zich er samen met de regeringen van de gefedereerde entiteiten toe verbonden om deze nationale langetermijnstrategie, die een minimumverbintenis is, regelmatig te actualiseren, wat de gemeenschappelijke wens om naar koolstofneutraliteit te evolueren, bevestigt.
De federale overheid ondersteunt het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden op verschillende manieren.