nl
fr
Andere informatie en diensten van de overheid : www.belgium.be

De Belgische site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering

In de strijd tegen de opwarming van de aarde verbindt België zich ertoe om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen: dit noemen we mitigatie. Daarnaast moet België zich aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering: dit noemen we adaptatie

Op basis van de EU-Governanceverordening (2018/1999) heeft ons land de verplichting om elke tien jaar een geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan op te maken. Daarin wordt uitgelegd hoe de doelen richting 2030 moeten bereikt worden. Dit plan moet overeenstemmen met de nationale langetermijnstrategie en bijdragen om de vastgelegde doelstellingen en streefcijfers te realiseren. 

Elk Nationaal Energie- en Klimaatplan van een EU-lidstaat bevat doelstellingen en streefcijfers over vijf aspecten van klimaat- en energiebeleid: 

  • Decarbonisatie of vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (inclusief hernieuwbare energie)
  • Energie-efficiëntie
  • Bevoorradingszekerheid
  • Interne energiemarkt (binnen de EU)
  • Onderzoek, innovatie en concurrentievermogen

In België worden de energie- en klimaatdoelstellingen en de inkomsten uit de veiling van rechten om broeikasgassen uit te stoten via een samenwerkingsovereenkomst verdeeld tussen de federale staat en de drie gewesten. Zij maken elk een eigen energie-en klimaatplan op, en die vier plannen moeten in het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) geïntegreerd worden tot één gezamenlijk plan. Dat plan wordt vervolgens bij de Europese Commissie ingediend. 

Het Federaal Energie- en Klimaatplan (FEKP) vormt de bijdrage van de federale overheid aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP). 

De federale ambtelijke werkgroep, oftewel de Federale Taskforce Energie en Klimaat, coördineert de werkzaamheden voor de opmaak, monitoring, rapportage en actualisering van het FEKP. Het engagement en de bijdragen van andere bevoegde federale overheidsdiensten, overheidsinstellingen en -bedrijven was cruciaal bij de opmaak van het Federaal Energie- en Klimaatplan. Diezelfde Taskforce is ook het aanspreekpunt als de bestaande en toekomstige beleidslijnen en -maatregelen moeten opgevolgd en/of herzien worden.

Laatste versie FEKP 2024

De ministerraad heeft op 17 mei 2024 akte genomen van de laatste versie van het Federaal Energie- en Klimaatplan, als federale bijdrage aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan, dat op 30 juni 2024 bij de Europese Commissie moest worden ingediend.

Het ontwerpplan uit 2023 werd aangevuld met aangescherpte beleidslijnen en maatregelen. Zo werd de waterstofwet in de tussentijd goedgekeurd, net als een wet over de integratie van hernieuwbare energiebronnen in de transportsector. Ook werd de nieuwe wet over het federale klimaatbeleid in januari 2024 goedgekeurd, en aldus opgenomen in de laatste versie van het FEKP. 

Voor die finale versie van het FEKP in 2024 moesten verder nog een aantal bijdragen verwerkt worden: 

  • De mening van de burger via een publieksbevraging (zie verder);
  • De aanbevelingen van de adviesraden over het federaal plan (door de FRDO) en over het nationaal plan (door de FRDO en de CRB);
  • Specifieke aanbevelingen van de Europese Commissie voor België;
  • Eventuele opmerkingen en suggesties van buurlanden in het kader van de regionale samenwerking 

Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste vaststellingen per thema van de online publieksbevraging, waaraan elke Belg ouder dan 16 jaar kon deelnemen. In totaal hebben 1.560 respondenten hun mening gegeven. De antwoorden waren verdeeld over 52% Nederlandstaligen, 46% Franstaligen en 1,6% Duitstaligen. De resultaten bieden interessante inzichten voor het huidige en toekomstige energie- en klimaatbeleid.

Strategische keuzes voor het energie- en klimaatbeleid

Fiscaliteit en financiering

Transport en mobiliteit

Internationale klimaatfinanciering

Hernieuwbare energie

Betrokkenheid van de burgers

Energiezekerheid

Rechtvaardige transitie / energiearmoede

Organisatie van het klimaatbeleid

Ontwerp geactualiseerd FEKP 2023

Op 27 oktober 2023 nam de federale regering akte van het ontwerp van het Federaal Energie- en Klimaatplan (FEKP) 2023. Dit ontwerp was het voorstel van federale bijdrage aan het bijgewerkte Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) voor de periode 2021-2030.

Belangrijke bijdragen hiervoor waren:  

  • Het eerste syntheserapport over de vooruitgang van de uitvoering van de federale beleidslijnen en -maatregelen 2021-2030, waarvan de federale regering akte nam op 2 september 2022
  • De uitkomsten van de Klimaattafels waarop in het najaar van 2022 stakeholders en experten uitgenodigd werden om te reageren op de federale beleidslijnen en -maatregelen in dit syntheserapport, en om pistes voor bijkomende beleidslijnen en -maatregelen voor te stellen, of bestaande aan te scherpen . 
  • De beslissingen van het federale kernkabinet over de bevoorradingszekerheid, de verlenging van de kerncentrales van Doel en de versnelling van de energietransitie van 18 maart 2022.

Lees een samenvatting van het ontwerp van het geactualiseerd Federaal Energie- en Klimaatplan 2023, of het nieuwsitem hierover. 

De teksten van het federale plan werden geïntegreerd in het ontwerp van het geactualiseerd NEKP (2023). Op 22 november bereikten de verschillende regeringen van België hierover een akkoord op het overlegcomité.

Het federale plan werd geïntegreerd in het ontwerp van geactualiseerd Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) uit 2023, waaraan ook de gewesten hebben bijgedragen. 

Finaal FEKP 2019 en ontwerp FEKP 2018

Op 29 november 2019 keurde de regering de federale bijdrage aan het NEKP 2019 goed, die is opgenomen in de finale versie van het geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan 2019.

Ter vergelijking vind je hier ook de federale bijdrage aan het ontwerpplan 2018