nl
fr
Andere informatie en diensten van de overheid : www.belgium.be

De Belgische site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering

Het IPCC publiceerde op 31 maart 2014 het tweede deel van zijn 5de evaluatierapport: "Klimaatverandering 2014: gevolgen, aanpassing en kwetsbaarheid".

Dit tweede deel beschrijft uitvoerig de gevolgen van klimaatverandering, identificeert de toekomstige risico’s en bestudeert hoe die risico’s beïnvloed zullen worden door de omvang van de klimaatverandering.

Het beschrijft ook hoe die risico’s significant beperkt kunnen worden door acties inzake aanpassing aan en mitigatie van de klimaatverandering, vanuit een benadering van risicobeheer.

De voornaamste boodschappen zijn opgenomen in een « Samenvatting voor beleidsmakers ».

Ziehier de voornaamste bevindingen:

  • Dit rapport bevestigt met nog meer zekerheid dat de gevolgen van de klimaatverandering nu al omvangrijk en wijdverbreid zijn, zowel op het vasteland als in de oceanen
  • In Europa hebben de voornaamste geïdentificeerde risico’s betrekking op extreme klimaatgebeurtenissen, waterbeperkingen, maar ook het lokaal uitsterven van soorten, de verdwijning van bepaalde natuurlijke habitats en de introductie en expansie van invasieve soorten.
  • Die risico’s zullen economische schade in tal van sectoren teweegbrengen en zullen op een groot aantal mensen een invloed hebben.
  • Dit rapport benadrukt de dringende nood om wereldwijd een ambitieus mitigatie- en adaptatiebeleid te voeren, dat bepalend zal zijn voor de omvang van de risico’s van de klimaatverandering in de tweede helft van de 21ste eeuw en later.
  • Het rapport wijst ook op het verschil tussen de noden voor aanpassing en de beschikbare financiering ervan in de ontwikkelingslanden.

 

Ontdek de belangrijkste elementen van het rapport in beeld (video gemaakt door IPCC, in het Engels): 

De resultaten van het 5de IPCC-rapport (volume 2) en het in België gevoerde adaptatiebeleid werden op 6 mei 2014 voorgesteld tijdens een stakeholder meeting, georganiseerd door de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Meer informatie: