De Dienst Klimaatverandering is verantwoordelijk voor de internationale dimensie van het federale klimaatbeleid en:
- coördineert het internationaal klimaatbeleid, als 'focal point' voor UNFCCC, als voorzitter van de coördinatiewerkgroep broeikaseffect en als coördinator van de Belgische delegatie tijdens klimaatconferenties.
- draagt actief bij aan de voorbereiding van en neemt deel aan de internationale klimaatonderhandelingen, vooral wat betreft :
- de realisatie van alle aspecten van de Overeenkomst van Parijs (« the Paris rules book »),
- de finalisatie van een aantal regelgevingen die nog in discussie zijn, met name over de rapportering (onder Artikel 13) en over de coöperatieve benaderingen (onder Artikel 6), die de 3 marktmechanismen van het Protocol van Kyoto moeten vervangen
- de herziening van de bestaande regelgeving, vooral diegene die direct onder het VN-Kaderverdrag (UNFCCC) valt, en diegene die nog van toepassing zijn onder het Protocol van Kyoto (met name de 3 marktmechanismen van het Protocol van Kyoto)
© BTC / Dieter Telemans
- ondersteunt een aantal ontwikkelingslanden bij de uitvoering van hun klimaatbeleid, met name op het vlak van transparantie en de integratie van klimaatverandering in beleidsprocessen. Een mooie samenvatting van dit werk leest u in het artikel "Een hefboom voor klimaatactie in ontwikkelingslanden" op Glo.be, de website van de federale Dienst Ontwikkelingssamenwerking (FOD Buitenlandse Zaken).
- werkt samen met de Belgische ontwikkelingssamenwerking voor de transversale integratie van klimaatverandering in het door België gevoerde beleid. Hoewel ontwikkelingslanden het minst bijgedragen hebben aan de opwarming van de aarde, ondervinden ze er wel de meeste gevolgen van. Tegelijkertijd beschikken deze landen over de minste middelen om zich aan te passen. Klimaatverandering zal dus de problemen die deze samenlevingen en economieën nu al ondervinden, naar alle waarschijnlijkheid versterken en hun verdere ontwikkeling bemoeilijken. Klimaatverandering stelt ontwikkelingslanden en de inspanningen in het kader van ontwikkelingssamenwerking voor verschillende uitdagingen:
- Wat de aanpassing aan de klimaatverandering betreft, is het belangrijk de veerkracht (de weerbaarheid) te helpen verhogen van de gemeenschappen, economieën en landen die het meest te lijden hebben onder de klimaatverandering. In dit kader past ook de zogenaamde “climate proofing” van bestaande ontwikkelingsprogramma’s waarbij deze programma’s zodanig ontworpen worden dat ze rekening houden met en anticiperen op het veranderende klimaat en de impact ervan.
- Naast een optimale aanpassing aan klimaatverandering is het belangrijk dat de ontwikkelingslanden zelf voor een duurzaam ‘groen’ ontwikkelingspad kiezen. Ontwikkelingssamenwerking kan hierin een ondersteunende rol spelen.
- Ook is er nood aan verdere capaciteitsopbouw en institutionele ontwikkeling zodat de minst ontwikkelde landen kunnen inspelen op de financieringsopportuniteiten die het complexe internationale klimaatregime biedt om de hierboven vermelde uitdagingen van aanpassing en duurzame ontwikkeling aan te gaan. Internationale ondersteuning is bv. beschikbaar voor de ontwikkeling van Nationally Appropriate Mitigation Actions (NAMAs), maatregelen rond het programma Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD+), CDM-projecten, enz.