De federale bijdrage aan het Nationaal Klimaatadaptatieplan, die op 28 oktober 2016 door de Ministerraad werd goedgekeurd, beoogde de activatie van de federale hefbomen en instrumenten om op federaal niveau een gecoördineerd adaptatiebeleid te voeren. Deze federale bijdrage omvat 12 federale adaptatiemaatregelen met betrekking tot het transport, het crisisbeheer en transversale zaken.
Vervolgens werd ook het Nationaal Adaptatieplan (NAP), opgesteld door de werkgroep ‘adaptatie’ van de Nationale Klimaatcommissie, op 19 april 2017 door deze commissie goedgekeurd. Het NAP beoogde duidelijke en beknopte informatie te verstrekken over het adaptatiebeleid en de uitvoering ervan in België en identificeerde 11 nationale maatregelen waarmee de samenwerking tussen de federale en gewestelijke regeringen versterkt wordt en synergiën op het vlak van adaptatie ontwikkeld worden. Voor elke maatregel in de plannen werd een monitoringsfiche opgesteld aan de hand van vooraf vastgestelde indicatoren.
Beide plannen liepen eind 2020 ten einde en werden onderworpen aan een tussentijdse evaluatie en aan een finale evaluatie.
Evaluatie van de federale bijdrage
De tussentijdse evaluatie van de federale bijdrage weerspiegelde al een vooruitgang met slechts 1 maatregel die niet werd opgestart. De eindevaluatie toont aan dat die positieve trend voortgezet werd: alle maatregelen werden opgestart en minstens gedeeltelijk uitgevoerd.
Het is belangrijk in gedachte te houden dat deze federale bijdrage het eerste federale planningsinstrument voor adaptatie was. De doelstellingen waren zeker beperkt tot een klein aantal sectoren, maar ze omvatten ook federale hefbomen die in de toekomst geactiveerd kunnen worden om de samenleving beter bestand te maken tegen de klimaatverandering.
Evaluatie van het Nationaal Adaptatieplan
Op zijn beurt bleek ook uit de tussentijdse evaluatie van het nationale adaptatieplan dat er een vooruitgang werd geboekt, hoewel in beperktere mate met 4 maatregelen die nog niet opgestart waren.
Ook de eindevaluatie toonde een verderzetting van de positieve trend. Twee maatregelen werden geschrapt waarvan één misschien toch nog in 2021 zal opgestart worden. De resterende maatregelen werden uitgevoerd of lopen wat achter op de voorziene planning. Eén van de maatregelen die bij de tussentijdse evaluatie al een goede vooruitgang had geboekt, werd niet verdergezet omwille van o.m. de Covid-crisis.