We wisten al uit gegevens van het KMI dat 2019 voor ons land een warm jaar was (het vierde warmste sinds de start van de metingen in Ukkel in 1833), maar een nieuw Europees rapport ( ‘The European State of the Climate 2019’ *) toont nu aan dat 2019 op Europees vlak gezien een absoluut recordjaar is:
Temperaturen
Qua temperaturen is 2019 voor Europa inderdaad het warmste jaar van de waarnemingen, op de voet gevolgd door 2014, 2015 en 2018. De laatste 40 jaar hebben we in Europa te maken met een opwaartse trend, en dat blijkt duidelijk uit de cijfers: liefst 11 van de 12 warmste jaren in Europa hebben zich vanaf 2000 voorgedaan. Op enkele kleine gebieden na was het ganse Europese grondgebied warmer dan gemiddeld, met de grootste uitschieters in Centraal- en Oost-Europa.
Neerslag
Wat de neerslag betreft, valt er geen duidelijke tendens waar te nemen en waren de waarden voor 2019 dicht bij het gemiddelde. Maar er waren wel tot 30 dagen met neerslag meer in het noorden, westen en zuiden, terwijl dat gemiddelde in Centraal- en Oost-Europa beneden het gemiddelde lagen. Er wordt wel een neerwaartse tendens opgetekend in de bodemvochtigheid, die in 2019 de tweede laagste was sinds tenminste 1979.
Arctische gedeelte
In het Arctische gedeelte van het Europese grondgebied worden de laatste 40 jaar twee tendensen vastgesteld: een stijging van de temperatuur en een afname van de oppervlakte met ijs. In 2019 lag de luchttemperatuur – zowel boven het land als boven het ijs – 0,9 °C boven het gemiddelde van de laatste 40 jaar, maar toch was het een relatief koud jaar in vergelijking met de laatste jaren, met de laagste jaartemperatuur sinds 2010. (**)
Meer informatie:
- Meer info over temperatuur- of neerslagextremen, uren zonneschijn, de vegetatie, branden, de zeespiegel, de gletsjers… in het rapport zelf.
- Waargenomen veranderingen in België
(*) ‘The European State of the Climate 2019’ van het Copernicus-programma van de Europese Commissie. De ‘The European State of the Climate’ is een jaarlijks rapport dat wordt opgesteld door de Copernicus Climate Change Service (C3S), uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) in opdracht van de Europese Commissie. Het geeft een analyse van de monitoring voor Europa over het afgelopen kalenderjaar, met beschrijvingen van de klimaatomstandigheden en -gebeurtenissen.
(**) Tegen 2050 zal het Noordpoolgebied tijdens de zomer - minstens tijdelijk - zijn ijsbedekking verliezen. Het zal afhangen van de doeltreffendheid van de klimaatbeschermingsmaatregelen hoe vaak en hoe lang dit zal optreden. Dat is de kernboodschap van een studie die eind april 2020 werd gepubliceerd en waaraan de UCLouvain heeft deelgenomen.