Hittegolven, overstromingen, droogte, stormen en andere extreme natuurfenomenen zullen toenemen in frequentie en intensiteit. Deze fenomenen zullen een grote impact hebben op tal van sectoren binnen onze maatschappij (gezondheid, transport, economie, energie, crisisbeheer,…).
De conferentie ‘Adaptatie aan de klimaatverandering : stand van zaken in België’, die op 23 november 2017 gehouden werd in het passiefgebouw van Leefmilieu Brussel op de Thurn & Taxis-site had tot doel de actoren uit die verschillende sectoren te informeren en te sensibiliseren over de verwachte gevolgen van de klimaatverandering in België en over de initiatieven die worden genomen - zowel door België als op Europees niveau - om onze maatschappij aan te passen aan de toekomstige veranderingen. Ook de nieuwe Belgische klimaatscenario’s die in 2017 werden uitgewerkt door een consortium van onderzoekers, werden er voorgesteld.
De conferentie vormde het startsein voor een reeks toekomstige rondetafelgesprekken, gericht op sleutelsectoren voor adaptatie aan de klimaatverandering.
De presentaties vindt u hier:
- EU-strategie inzake Adaptatie en evaluatie van de prestaties van België rond adaptatie - Elena Visnar Malinovska (Europese Commissie)
- Evaluatie van de impact en kwetsbaarheden in Europa - André Jol (EMA)
- Covenant of Mayors - Lucie Blondel (Head of the Covenant of Mayors Office)
- Adaptatie in België - Julien Hoyaux (AWAC, coördinator van de werkgroep adaptatie van de NKC)
- De nieuwe Belgische klimaatscenario’s - Piet Termonia (KMI, coördinator van het project CORDEX.be)
- De lokale initiatieven, het voorbeeld van Antwerpen - Griet Lambrechts (stad Antwerpen)
- Ondersteuning van lokale overheden in hun adaptatiebeleid op verschillende niveaus - Griet Verstraeten (Departement Omgeving)
- Sectorale prioriteiten - Claire Collin (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu)